KEVYTYRITTÄJYYS

Kevytyrittäjyys on vaihtoehto omalle yritykselle

MITÄ ON KEVYTYRITTÄJYYS?

FlexWork laskutuspalvelun käyttäjät toimivat kevytyrittäjinä, eli itsensä työllistäjinä. Kevytyrittäjänä päätät itse työsi sisällöstä, sen hinnoittelusta ja suorittamisesta. Asiakkaasi laskuttaminen onnistuu helposti FlexWorkin laskutuspalvelulla.

Palvelun kautta voit laskuttaa niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiä, ilman yrityksen perustamista tai siihen liittyvää byrokratiaa ja riskejä.

Palvelua voit käyttää yksittäisen työn laskuttamiseen tai jatkuvaan laskuttamiseen, sillä erillisiä kk-maksuja ei ole.

ET TARVITSE Y-TUNNUSTA

EI KIRJANPITO- VELVOLLISUUTTA

EI PERUSTAMIS- KULUJA

EI JUOKSEVIA KULUJA

ET SITOUDU MIHINKÄÄN

EI ALV- ILMOITUKSIA

kenelle-kevytyrittajyys-sopii

KENELLE KEVYTYRITTÄJYYS SOPII?

Kevytyrittäjyys sopii kaikkien alojen ammattilaisille tai sellaiseksi haluaville.
Kevytyrittäjänä voi toimia kaikilla aloilla, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Voit olla esimerkiksi IT-, rakennus-, tai suunnittelualalla, mikä on oma juttusi?

Opiskelijoille ja työssäkäyville
Voit toimia eri aloilla samanaikaisesti tai päivätöidesi/opintojesi ohella.

Yrittäjyydestä haaveileville
Kevytyrittäjyys on riskitön tapa kokeilla oman yritysidean toimivuutta rauhassa ennen yritystoiminnan virallista aloittamista. Kevytyrittäjyys ei ole este starttirahalle, päinvastoin.

Vapaudesta haaveileville
Olet ehkä joskus haaveillut yrittäjyydestä tai olet joskus perustanut yrityksen, mutta haluat käyttää aikasi mielummin muuhun, kuin yrittäjän pakollisten velvollisuuksien hoitoon.

KEVYTYRITTÄJÄ,
ME HUOLEHDIMME SINUSTA

Palvelumaksua vastaan huolehdimme sinusta ja paperitöistä puolestasi, jotta voisit rauhassa keskittyä tekemään työtäsi.

kULUJEN KÄSITTELY

Käsittelemme päivä- ja ruokarahat, kulukuitit sekä kilometrikorvaukset puolestasi.

PALKANLASKENTA

Laskemme palkkasi ja tilitämme sen suorituksen saatuamme tilillesi.

VAKUUTUK­SET

Olet vakuutettu toimeksiantojen ajan tapaturma- ja vastuuvakuutuksella.

LAKISÄÄTEI­SET MAKSUT

Huolehdimme viranomaismaksuista, arvonlisävero- ja sairausvakuutusmaksuista puolestasi.

LAKISÄÄTEI­SET ILMOITUK­SET

Huolehdimme puolestasi ilmoituksista Tulorekisteriin ja Verohallinnolle.

LASKU­POHJA JA LÄHETYS

Luo laskut asiakkaallesi helpon laskupohjan avulla, lähetämme ne asiakkaallesi toivomassasi muodossa.

ASIAKAS­PALVELU

Asiakaspalvelumme on apunasi ongelmatilanteissa. Meillä et ole yksin.

MUISTUTUS JA PERINTÄ

Huolehdimme maksumuistutuksista ja tarvittaessa perintään siirrosta puolestasi ilman kustannuksia.

TYÖLLISTY­MIS-MAHDOL­LISUU­DET

Laskutuspalvelussa voit hakea avoimia toimeksiantoja ja keikkoja, jonka avulla kasvatat laskutuksesi määrää.

SOPIMUS­POHJAT & RAPORTIT

Saat ladattua toimeksiantosopimukset ja raportit toimintasi tueksi suoraan palvelusta.

USEIN KYSYTTYÄ
YLEISTÄ
PALKKA JA VEROTUS

– Kevytyrittäjä on yrittäjän statuksella toimiva ja itsensä työllistävä henkilö, joka käyttää työhönsä laskutuspalvelua. Kevytyrittäjyys on uudenlainen ja trendikäs vaihtoehto oman yrityksen perustamiselle. Kevytyrittäjät ovat yksityishenkilöitä, jotka toimivat ilman Y-tunnusta tai toiminimeä. Kevytyrittäjät toimivat itsenäisesti hankkimalla itse omat toimeksiantajansa, määrittelevät itse työnsä hinnan ja päättävät milloin työskentelevät.

– Kuten sanottu kevytyrittäjänä et tarvitse omaa yritystä etkä Y-tunnusta vaan pääset työntekoon ilman yrittäjyyteen liittyviä byrokraattisia vaiheita. Vältyt paperitöiltä, kirjanpidolta ja kalliilta laskutusohjelmilta. Mikä parasta, sinun ei tarvitse perustaa yritystä myydäksesi omaa osaamistasi ja toimintaa vaan pääset tekemään työtä, josta pidät ja saat siitä tuloa laskutuspalvelun (FlexWorkin) kautta. Kevytyrittäjyys on oiva tapa kokeilla siipiään yrittäjyyden maailmassa, sillä pääset testaamaan liikeideasi kannattavuutta ja harjoittelemaan oman palvelun markkinointia ja hinnoittelua.

– Rekisteröitymällä FlexWork kevytyrittäjä-alustalle. Määritä oman työsi arvo ja hinnoittele toiminta. Kontaktoi ja sovi työn toimeksianto asiakkaan kanssa. Suorita toimeksianto, jonka jälkeen teet laskun FlexWorkin laskutusalustalla. FlexWork hoitaa kaiken paperityön ja maksaa ansion kevytyrittäjälle.

1. Sovi toimeksianto asiakkaasi kanssa
2. Tee työ
3. Luo lasku FlexWorkin laskutuspalvelussa
4. Saa palkka suoraan tilillesi

– Kevytyrittäjyys sopii melkeinpä alalle kuin alalle. Kevytyrittäjyys ei kuitenkaan sovellu aloille, jotka vaativat suuria hankintoja, kuten kalustoa. Lisäksi todettakoon, että kevytyrittäjänä et voi laskuttaa seuraavia töitä:
– Märkätilojen vedeneristämistyöt ilman tähän kuuluvaa alan koulutusta ja vaadittua sertifikaattia
– Sähkötyöt, ilman sähköasentajan koulutusta. Vaikka kevytyrittäjällä olisi alaan soveltuva koulutus, on laskutettavalla asiakasyrityksellä oltava sähköurakointilupa.
– Erityistä lupaa vaativat työt, kuten esimerkiksi vartiointi, terveydenhuoltoalan työt tai kiinteistönvälitystoiminta.
– Elintarvikkeiden myynti
– Henkilökohtaisia kokous-, luento- tai esitelmäpalkkioita ei voi laskuttaa kevytyrittäjänä.
– Kuljetus- ja koneurakointityöt, kun ajoneuvon kokonaismassa ylittää 3500 kg. Laskuttaminen kevytyrittäjänä on kuitenkin mahdollista, jos omistat tai vuokraat laitteen ja sen kokonaismassa alittaa 3500kg. Huom! Ajoneuvon kokonaismassan ollessa 2000-3500kg, sinulta vaaditaan kevytyrittäjänä silloin erillistä ilmoitusta tavaraliikenteestä.

– Yksi iso hyöty kevytyrittäjyydessä on juurikin se, että voit toimia niin monella alalla saman aikaisesti kuin haluat. Vain sinä määrittelet omat rajasi ja teet niin paljon töitä kuin haluat.

– Kyllä voit. Kaikki laskutukseen liittyvät toimet ja ilmoitukset hoidamme puolestasi. Luot laskun asiakkaille ja me hoidamme rahaliikenteen, jonka jälkeen saat palkkasi. Maksimimäärää asiakkaille ei ole ja pystyt työskentelemään niin monelle asiakkaalle, kuin itse haluat ja jaksat.

– Verotuksellisesti ja kirjanpidollisesti katsottuna kevytyrittäjä nähdään palkansaajana. Työttömyysturvan osalta kevytyrittäjä katsotaan yrittäjäksi.

– Kevytyrittäjänä toimit yrittäjän ja palkansaajan välimaastossa hyötyen molempien titteleiden parhaista puolista. Kevytyrittäjänä markkinoit itse omaa työtäsi ja sovit sen sisällöstä ja hinnoista suoraan työn tilaajiesi kanssa. Kevytyrittäjänä vältyt yrittäjän velvollisuuksilta ja vaikeuksilta. Kaikki yrityksen perustamiseen yleisesti käytetty aika ja kustannukset ovat pois kevytyrittäjiltä. Hoidamme puolestasi kaikki laskutukseesi liittyvät ilmoitukset ja saat käyttää aikasi työhön keskittyen sekä tehden sitä mistä tykkäät.

– Kevytyrittäjänä sinulla on mahdollisuus ansaita lisää ansioita omalla asiantuntijuudellasi hyödyntäen omaa työkokemustasi. Koska juoksevia kuluja kevytyrittäjyydestä ei synny, voit valita, milloin työskentelet esimerkiksi palkkatyön ohessa huolehtimatta taloudellisista kuluista. Voit laskuttaa kausiluontoisesta, satunnaisesta tai harrastepohjaisesta lisätyöstä helposti ja kätevästi.

– Kevytyrittäjyys on juuri sinulle, joka koet ettei osaamistasi ja ammattitaitoa olla arvostettu ja työonni ei ole suosinut vielä halutulla tavalla. Kevytyrittäjänä markkinoit juuri omaa osaamistasi, jossa pääset toteuttamaan oman alasi töitä tai kokeilla tehdä töitä uusilla aloilla ja sitä kautta työllistyä täyspäiväiseksi kevytyrittäjäksi.

– Kevytyrittäjyyden hyödyt ovat juuri siinä, että teet töitä, milloin sinulle sopii ja määrität itse työmääräsi, joten kevytyrittäjyys sopii täydelliseksi vaihtoehdoksi ansaita lisätuloa myös vanhempainvapaalla.

– Opiskelijalle kevytyrittäjyys toimii loistavana tapana ansaita hieman lisäansioita. Kevytyrittäjänä voit kerätä työkokemusta keikkatöiden muodossa omalta alaltasi, kokeilla siipiäsi työelämässä ennen valmistumista tai tehdä töitä opintojen ohella oman aikataulun mukaan.

– Kevytyrittäjille ei ole ikärajaa. Jos eläkkeellä koet haluavasi palata työnteon makuun, pääset palvelumme kautta hyödyntämään vuosien työkokemusta ja tuomaan ammattitaitoasi edelleen asiakkaille. Työtä saa tehdä niin kauan, kun intoa riittää.

VAKUUTUKSET

– Kevytyrittäjistä on pidettävä huolta samoin kuin kaikista työntekijöistä. Niinpä FlexWork-laskutuspalvelu vakuuttaa kevytyrittäjät tapaturma- ja vastuuvakuutuksella. Joten mikäli vahinkoja sattuu työkeikan aikana, olet kattavan vakuutuksen suojissa. Tapaturma- ja vastuuvakuutus on voimassa automaattisesti toimeksiannoillasi laskuttaessasi FlexWorkin kautta ja se kuuluu kaikille palvelun kautta laskuttaville ilman erillistä veloitusta 3% (ja 2,5% lisämaksun) palvelumaksumme lisäksi.

– Kevytyrittäjät ovat aina vastuuvakuutettuja toimeksiantojen aikana. Mikäli työnteossa sattuu inhimillisiä vahinkoja, kuten materiaalivahinkoja toimeksiannoilla, josta kevytyrtittäjä on vastuussa, korvaa vastuuvakuutus tällaiset vahingot vakuutusehtojen mukaisesti enintään 1 000 000 euroon asti vahinkoa kohden niin, että kevytyrittäjälle jää maksettavaksi vakuutusehtojen mukainen omavastuu ja korvauksen ALV-osuus. Vastuuvakuutuksen saaja on aina ulkopuolinen toimija, kuten toimeksiantaja.

– FlexWorkillä toivotaan tietenkin, ettei näitä tapauksia tulisi vastaan, muttavälillä myös työnteossa sattuu tapaturmia ja loukkaantumisia. Kaikki kevytyrittäjämme ovat tapaturmavakuutettuja tällaisten sattumusten varalta. Tapaturmavakuutus kattaa myös työmatkalla sattuneet tapaturmat siinä missä työn aiheuttamat ammattitaudeista muodostuneet kulut. Tapaturmavakuutus maksaa korvaukset tapaturman sattuessa aina 20 000 euroon saakka/tapaturma voimassa olevien vakuutusehtojen, -turvien ja -määrien mukaisesti, kun tapaturma on sattunut Flexwork-laskutuspalvelun kautta laskutetulla toimeksiannolla.

– FlexWorkin tavoitteena on tehdä kevytyrittäjien työstä sujuvaa ja vaivatonta, siksi vakuutukset tarjotaan kevytyrittäjille ilman erillisiä kustannuksia. Olet siis automaattisesti vakuutettu toimiessasi kevytyrittäjänä FlexWorkin kautta.

– Mikäli tapaturma sattuu, otathan yhteyttä Fenniaan.
Fenniahoitajan tavoittaa numerosta 010 503 5000 joka päivä klo 7-23.

– Kerro työskenteleväsi kevytyrittäjänä FlexWorkin kautta. Kerro tarvittaessa vakuutusnumero. Tämän löydät kirjautumalla sisään ”raportit” -sivun vakuutustodistuksista tai kysy sitä asiakaspalvelustamme chatissa.

– Vakavissa tapaturmissa ole aina ensisijaisesti yhteydessä hätänumeroon.

– Monet laskutuspalvelut eivät huomioi vakuutuksissa eri alan ammattilaisia, joten laskutuspalvelua valitessasi kannattaa huomioida, että tarjotut vakuutukset kattavat myös oman toimialasi.
FlexWork on huomioinut eri alat vakuutuksissa, jotta mahdollisimman moni hyötyisi vakuutuksista. Olet siis kattavien vakuutusten suojassa, jos toimit seuraavilla aloilla:

• palvelu- tai myyntityöntekijänä
• toimisto- tai asiakaspalvelutyöntekijänä
• luovalla alalla
• suunnittelualalla
• rakennusalalla
• kuljetustyöntekijänä
• siivous- tai hoiva-alalla
• ohjaajana/opettajana
• sosiaalisen median vaikuttajana
• valo- tai videokuvaajana
• muutto- tai varastotyöntekijänä
• urheilijana

Löydät vakuutustodistukset kirjautumalla sisään raportit -sivulta.

– Olet YEL-vakuutusvelvollinen, mikäli työtulosi 01.01.2023 alkaen ylittävät 8575,45€ kuluvan vuoden aikana, olet 18-70-vuotias, etkä saa työeläkelakien mukaista vanhuuseläkettä, ja lähetät laskuja toistuvasti FlexWorkin kautta.

– Ihmetystä on herättänyt usein YEL ja TyEL maksut ja niiden välinen ero! Kevytyrittäjänä sinun on huolehdittava eläkemaksuistasi itse. Eläkemaksu maksetaan YEL:inä eli yrittäjäeläkkeenä, sillä kevytyrittäjänä kuulut yrittäjän eläkevakuutuksen piiriin. Palkkatöissä työntekijänä on työnantajasi huolehtinut eläkemaksuista puolestasi, joka on eritelty aina palkkakuitissa TyEL:inä, eli työntekijän eläkemaksuna. Selkeimpänä erona näiden vakuutuksien välillä on se, että palkkatöissä TyEL vähennetään työntekijän bruttopalkasta. Kevytyrittäjänä YEL-maksusi lasketaan valitsemastasi työtulosta eli kevytyrittäjänä saamastasi palkasta, ei laskutushinnasta. Laskustasi muodostetaan palkka, josta maksetaan arvolisävero, jonka jälkeen vähennetään sairausvakuutusmaksu, mikäli kevytyrittäjällä on YEL-vakuutus.

– Mikäli teet töitä kevytyrittäjänä palkkatöidesi ohella, koskee YEL-vakuutuksen raja myös sinua, jolloin YEL-vakuutusta voi joutua maksamaan sivutoimisesta kevytyrittäjyydestä.

– Alkuun, työtulo ei ole sama asia kuin bruttopalkka. Työtulo on virallisesti määritelty seuraavasti: ”työtulo on summa, jonka voisit maksaa palkkana yhden vuoden aikana samaa työtä tekevälle.” Pääsääntöisesti kevytyrittäjien bruttotulo on kuitenkin vähintään työtuloa vastaava määrä, Joten bruttopalkka on hyvä lähtökohta työtuloa arvioitaessa.

– Arvonlisävero (alv) on kulutusvero, jota maksetaan lähes kaikista tavaroista ja palveluista. Arvonlisävero joko sisällytetään tai lisätään laskutettavan työn hintaan riippuen siitä, mitä asiakkaan kanssa on sovittu. Arvonlisäveron maksaja on aina asiakas.

– Lähes kaikista töistä maksetaan 24% arvonlisävero, mutta poikkeuksiakin löytyy.

– Rakennusalan työt kuuluvat yleensä käänteisen arvonlisän piiriin, jolloin voit valita laskulle erillisen käänteisen arvonlisäveron, jolloin arvonlisäverovelvollinen on laskutettava yritys.

– 10% arvonlisäveron piiriin kuuluvat yleisesti liikunnanohjaus ja taide-esineiden myynti.

– 0% arvonlisäveron piiriin kuuluvat tekijänoikeuksien luovutus, esiintymispalkkiot, vakuutuspalveluiden myynti ja toisen EU-maan yrityksen laskutus, EU:n ulkopuolinen laskutus, kansainvälinen laivatyö ja vesialuksiin kohdistuva työ.

– Jos olet epävarma käytettävästä arvonlisäverosta, kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä Verohallintoon, sillä olet lopulta aina itse vastuussa tietojen oikeellisuudesta.

Tiedoksi! Jos laskutettava asiakkaasi on yritys, ei arvonlisävero varsinaisesti kasvata laskutettavan palvelun lopullista hintaa, sillä yritykset voivat vähentää arvonlisäveron omassa verotuksessaan.

– FlexWork-toimeksiantosopimuksessa työn hinta on sovittu muodossa työn/palvelun hinta + ALV, ellei muusta ole erikseen sovittu. 
– Yleisesti yksityishenkilöitä laskutettaessa on hinta sis. ALV.
– Jos laskutettava asiakas on yritys, lisätään ALV yleensä laskutettavan työn/palvelun summaan.

– Sinun ei tarvitse huolehtia arvonlisäveroista, sillä toimit kevytyrittäjänä. FlexWork huolehtii puolestasi tarvittavista ilmoituksista Verohallinnolle ja Tulorekisteriin.

– Arvonlisäveron osuuden saat selville seuraavasti: Hinta (sis. alv:n) x verokanta / (100 + verokanta)
Esim. Kevytyrittäjä laskuttaa siivouksesta 100e sis. 24% alv:n. Arvonlisäveron osuus lasketaan seuraavasti:

100e x 24 / (100 + 24)
= 100e x 24 / 124
= 19,35e

Jos tarvitset apua palvelusi hinnoittelussa, voit käyttää apunasi Palkkalaskuriamme

– Laskun tilasta huomaat, onko lasku jo maksettu. Saat myös automaattisen ilmoituksen sähköpostiisi, kun palkka on maksettu tilillesi.

– Palkka maksetaan tilillesi heti, kun olemme saaneet suorituksen maksusta toimeksiantajaltasi. Pankkien välisistä yhteyksistä riippuen, kestää tämä yleensä 1-2 arkipäivää.

– Palkkasi ei ole sama summa, jonka olet laskuttanut asiakkaaltasi. Vähennämme laskuttamastasi summasta FlexWorkin palvelumaksun 3%, lisämaksun 2,5% ja käytettävän arvonlisäveron (yleensä 24%). Tämän lisäksi vähennämme ennakonpidätyksen verokorttisi mukaisesti. Jos olet YEL-vakuutusvelvollinen, vähennämme myös sairausvakuutusmaksun (1,53%).

KULUT

– Laskuriviksi liitetyt kulut vähennetään ennen palkanlaskentaa, jolloin niistä ei makseta veroja ja saat ne tilillesi ennakonpidätystä lukuun ottamatta. Laskutettavaan työhön liittyvistä erittelemättömistä kuluista voit hakea tulonhankkimisvähennystä omassa verotuksessasi.

– Voit vähentää verotuksessa kaikki kevytyrittäjän tulojen kannalta pakolliset kulut. 

– Huom! Laskutuspalveluyritykselle maksettu palkkio ja sairausvakuutusmaksu on automaattisesti vähennetty kevytyrittäjän veronalaisen palkan määrästä, joten niitä ei voi enää vähentää omassa verotuksessa

Vähennettäviä kuluja ovat mm. YEL-maksu ja työhön liittyvät matkakulut. Jos kevytyrittäjä suorittaa työnsä etänä, on hän oikeutettu hakemaan myös työhuonevähennystä ja verovähennystä työhuoneen kalusteista. 

LASKUTUS

– Kyllä! Kunhan itse työ on tehty Suomessa. Laskua luodessasi valitse laskutettavan asiakkaan maa ja VAT-tunniste. Muista tarkistaa, että laskuasetuksista alv on 0% ja valitse 0% alv:n syyksi veroton myynti EU:n ulkopuolella tai veroton myynti EU:n alueella.

– Käteismaksut eivät valitettavasti ole mahdollisia kevytyrittäjänä.

– Voit! Asiakkaasi voi olla yritys tai yksityishenkilö. Jos laskutat yksityishenkilöä, on maksuajan oltava vähintään 14 päivää. Tämän saat muutettua laskun maksuasetuksissa.

– Asiakkaasi on oikeutettu kotitalousvähennykseen, jos teet kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä. Tätä on esimerkiksi remontointi, lumityöt, asennustyöt, siivous tai hoitotyö.
Lue lisää ehdoista: Vero.fi.

– Jos sinulla on aktiivinen Y-tunnus, et voi laskuttaa kevytyrittäjä-palveluiden kautta, sillä tulot käsitellään palkkana ja elinkeinoharjoittaja ei voi maksaa itselleen palkkaa.

– Mikäli sinulla on toiminimi, mutta haluat jatkaa toimintaasi FlexWork-laskutuspalvelun kautta kevytyrittäjänä, tulee sinun täyttää toiminimen lopettamisilmoitus.

JÄIKÖ KYSYTTÄVÄÄ?

Jos sinulla jäi vielä kysyttävää, eikä vastausta kysymykseesi löytynyt, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme!

laske-paljonko-tienaat-kevytyrittajana
fi
Scroll to Top