Toiminimiyrittäjät, joiden toiminta on ollut pienimuotoista, esimerkiksi palkkatöiden ohella, ovat voineet nauttia alarajahuojennuksen tuomista hyödyistä. Tämä hyöty kuitenkin poistuu 1.1.2025, kertoo Verohallinto.
Mikä alarajahuojennus?
Alarajahuojennus oli veroetu, jonka sai käyttöönsä, mikäli oli toiminut toiminimiyrittäjänä omalla Y-tunnuksella ja tilikauden liikevaihto 12kk:n aikana on jäänyt alle 30 000 euroon. Pienyrittäjät/toiminimiyrittäjät ovat voineet siis liikevaihdon jäädessä alle 30 000e/v saada takaisin Verohallinnolle maksettuja arvonlisäveroja.
Alarajahuojennuksen hyötyjä olivat:
- taloudellinen kannattavuus: arvonlisäverojen palautus toi pienyrittäjille houkuttimen aloittaa toiminta ja teki siitä kannattavampaa, kun veroeurot sai takaisin maksuna Verohallinnolta.
- kilpailukyky: asiakkaille myytäessä pystyi kilpailemaan hinnalla, sillä hinnassa ei ollut arvonlisäveroa ja hinta oli siten edullisempi moniin kilpailijoihin nähden.
- yksinkertainen kirjanpito ja verotus: kirjanpito oli ilman arvonlisäveroa helppo hoitaa myös itse, mutta hallinnollisten töiden kasvaessa ei kirjanpito ole enää niin yksinkertaista.
Alarajahuojennus poistuu 1.1.2025 ja nämä alarajahuojennuksen edut eivät siis ole enää voimassa, mikäli liikevaihto on yli 30 000 euroa vuodessa.
Toiminimiyrittäjän vähäisen liiketoiminnan alv-vapaus säilyy
Alarajahuojennuksen poistuessa, voivat toiminimiyrittäjät edelleen hyödyntää vähäisen toiminnan raja-arvon arvonlisäverottomuuden, jonka alaraja nousee 15 000 eurosta 20 000 euroon. Tämä tarkoittaa sitä, että alv-rekisteriin ei tarvitse liittyä, mikäli kalenterivuoden ja sitä edellisen kalenterivuoden tilikauden liikevaihto on alle 20 000 euroa. Alv 0% laskuttaja ei voi kuitenkaan vähentää hankinnoistaan alveja, eli hyöty on vähäinen ja mikäli kustannuksia on paljon, voi olla kannattavampaa liittyä alv-rekisteriin saadakseen vähennyksiä hankinnoista.
Lue lisää kriteereistä Valtiovarainministeriön tiedotteesta.
Muutoksen vaikutus kevytyrittäjiin
Muutoksella ei ole vaikutusta kevytyrittäjiin, jotka laskuttavat kevytyrittäjinä ilman Y-tunnusta erillisen laskutuspalvelun, kuten FlexWorkin kautta.
Alarajahuojennus tai alv-vapaus ei ole koskaan koskenut kevytyrittäjiä, jotka toimivat ilman Y-tunnusta. Kevytyrittäjä laskuttaa aina laskutuspalvelun Y-tunnuksen alla, jonka liikevaihto on yli 30 000e/v. Tästä syystä veroetua ei ole voinut saada käyttöönsä ja laskulle on pitänyt aina joko sisällyttää tai lisätä työn hintaan arvonlisävero, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.
Kevytyrittäjyyden kannattavuus kasvaa
Muutoksen myötä toiminimiyrittäjä, jonka liikevaihto on yli 20 000 euroa vuodessa, on kevytyrittäjän tavoin velvollinen maksamaan arvonlisäveroa eikä pysty enää hyödyntämään veroetua alarajahuojennuksesta. Etujen poistuessa, se tuo monille toiminimiyrittäjille lisäkustannuksia ja lisävelvoitteita.
Tämä muutos tuo kevytyrittäjyyden helppouden edut enemmän esille. Kevytyrittäjyys tarjoaa toiminimiyrittäjyyteen nähden helpomman ja joustavamman tavan työllistää itsensä, ilman arvonlisäverotuksen tuomaa ylimääräistä taakkaa.
Kysymys siitä, onko toiminimen perustaminen järkevää, on vastaus tähän varmasti yhä useamman mielestä kielteinen. Moni voi muutosten vuoksi päätyä yhä todennäköisemmin kevytyrittäjäksi.
Kevytyrittäjänä voit toimia toiminimiyrittäjän tavoin ja ilmoituksista ja maksuista Verohallinnolle ei tarvitse stressata, sillä laskutuspalvelu huolehtii niistä sekä kaikista muista byrokratiaan liittyvästä. Mikäli etsit helppoa tapaa työllistyä ja laskuttaa, on FlexWork vastauksesi. FlexWork tarjoaa työnvälitysalustan ja laskutuspalvelun helppouden ilman kk-maksuja, joten voit aloittaa toimintasi taloudellisesti riskittömästi ja laskutat rajattomasti ilman huolia velvoitteista, sillä me hoidamme maksut ja ilmoitukset puolestasi.