![kevytyrittajan-yel](https://www.flexwork.fi/wp-content/uploads/2024/09/kevytyrittajan-yel-vakuutus-kevytyrittajyys-1024x576.jpg)
Monelle kevytyrittäjälle saattaa tulla yllätyksenä, että myös kevytyrittäjä saattaa olla yrittäjän tavoin YEL-vakuuttamisvelvollinen. Kevytyrittäjä vastaa itse omasta eläkevakuutuksesta ja sen järjestämisestä, mikäli YEL-vakuutuksen edellytykset täyttyvät. Milloin vakuutus on otettava, mikä YEL-vakuutus on ja mitä se hyödyttää? Lue kaikki kevytyrittäjän YEL-vakuutukseesta!
Mikä on YEL-vakuutus?
YEL, eli yrittäjän eläkevakuutus on lakisääteinen vakuutus, joka turvaa kevytyrittäjän, kuin yrittäjänkin eläkkeen ja sosiaaliturvan. Se ei kata ainoastaan eläkettä, vaan vaikuttaa myös muun muassa sairaus-, vanhempain- ja työttömyyspäivärahan suuruuteen. YEL-vakuutus määrittää yrittäjän tulevan eläkkeen määrän, mutta myös sen, miten yrittäjän tulot turvataan tilanteissa, joissa hän ei pysty työskentelemään.
YEL-maksut perustuvat YEL-työtuloon, jonka kevytyrittäjä itse määrittää. Työtulo ei ole suoraan kevytyrittäjän liikevaihto tai tulos, vaan se arvio siitä, kuinka paljon vastaavasta työstä maksettaisiin palkkaa. Tämä arvio on tärkeä, sillä sen perusteella lasketaan YEL-maksut sekä tulevaisuuden eläke ja muut etuudet.
Tarvitsenko YEL-vakuutuksen kevytyrittäjänä?
Kaikki kevytyrittäjät eivät automaattisesti tarvitse YEL-vakuutusta. YEL-vakuutus on pakollinen, jos seuraavat ehdot täyttyvät:
- Ikä: Olet 18–68-vuotias.
- YEL-työtulo: Työtulosi ylittää vuonna 2024 YEL-vakuutuksen minimirajan, joka on 9 010,28 euroa vuodessa.
- Työn kesto: Kevytyrittäjyys on jatkuvaa ja kestää vähintään neljä kuukautta.
Jos nämä kriteerit täyttyvät, sinun on otettava YEL-vakuutus kuuden kuukauden kuluessa toiminnan aloittamisesta. Jos taas työtulosi jäävät alle minimin, YEL-vakuutusta ei tarvitse ottaa.
Miksi YEL on tärkeä?
Vaikka YEL-maksut voivat tuntua lisäkululta, ne ovat keskeinen osa kevytyrittäjän taloudellista turvaa. Ilman YEL-vakuutusta eläkkeesi jää huomattavan pieneksi, ja sosiaaliturvasi on puutteellinen esimerkiksi sairastumisen tai vanhemmuuden aikana. YEL-työtulo vaikuttaa:
- Eläkkeen määrään: Mitä korkeampi YEL-työtulo, sitä suurempi eläke.
- Sairauspäivärahaan: YEL-työtulo vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon saat korvausta sairastuessasi.
- Vanhempainpäivärahaan: Myös vanhempainetuudet määräytyvät YEL-työtulon perusteella.
- Työttömyysturvaan: Jos jäät työttömäksi, YEL-työtulo vaikuttaa työttömyyspäivärahan suuruuteen.
Miten YEL-maksut määräytyvät?
YEL-maksut määräytyvät YEL-työtulon perusteella, ja niitä maksetaan prosentuaalisesti työtulosta. Työtulo on arvio työpanoksesi arvosta vuoden ajalta, jos joutuisit esim. palkkaamaan jonkun muun tekemään työsi puolestasi. Tämä vastaa siis keskimäärin vuosittaista laskutettua bruttopalkkaa. Voit kuitenkin itse vaikuttaa YEL-vakuutuksen määrän omalla arviollasi.
Vuonna 2024 YEL-maksuprosentit ovat:
- 18-52-vuotiailla maksu on 24,10% YEL-työtulosta.
- 53-62-vuotiailla maksu on 25,60% YEL-työtulosta.
- yli 63-vuotiailla maksu on 24,10% YEL-työtulosta.
Maksut voi maksaa useassa erässä, ja niihin voi saada 22% alennuksen yrittäjyyden kahden ensimmäisen 48 kuukauden ajalta.
On tärkeää huomata, että vaikka YEL-työtulo vaikuttaa maksujen suuruuteen, se ei ole lopullinen verotettava tulo. Voit vähentää YEL-maksut verotuksessa, mikä vähentää niiden vaikutusta käteen jäävään tuloon.
Entä jos en ota YEL-vakuutusta?
Jos laiminlyöt YEL-vakuutuksen ottamisen, vaikka olisit siihen velvollinen, eläkeyhtiö voi ottaa sinulle pakkovakuutuksen. Tässä tilanteessa eläkeyhtiö voi periä maksut takautuvasti ja saatat lisäksi joutua maksamaan laiminlyöntikorvausta. Lisäksi et ole tässä tilanteessa oikeutettu alennuksiin (aloittavan yrittäjän 22% alennus ensimmäiseltä kahdelta vuodelta).
YEL-vakuutuksen voi vähentää verotuksessa
YEL-vakuutusmaksu on kevytyrittäjälle tietyissä tilanteissa pakollinen, josta johtuen se on täysin vähennyskelpoinen kulu, jonka voit vähentää omassa henkilökohtaisessa verotuksessasi.
YEL-vakuutuksen hyödyt ja haasteet
Hyödyt:
- Turvaa eläkkeen ja sosiaaliturvan
- Mahdollistaa suuremman sairaus- ja vanhempainpäivärahan.
- Parantaa työttömyysturvaa: Kun työtulosi ovat yli 14 803e/v (v.2024) ja maksat YEL-vakuutusta, voit liittyä esim. Yrittäjäkassan jäseneksi. Voit myös saada peruspäivärahaa työssäoloehtojen täytyttyä.
Haasteet:
- YEL-maksut voivat tuntua korkeilta erityisesti toiminnan alkuvaiheessa.
- Työtulon arvioiminen oikein voi olla haastavaa.
Miten otan YEL-vakuutuksen?
Voit ottaa YEL-vakuutuksen itse valitsemastasi työeläkevakuutusyhtiöstä tai eläkekassasta. Vakuutusta tarjoaa muun muassa: Elo, Varma, Ilmarinen ja If.
YEL-vakuutus on kevytyrittäjälle tärkeä turva, joka kannattaa ottaa vakavasti. Se ei ole pelkästään eläkkeen turvaamista varten, vaan sillä on suuri vaikutus myös muihin sosiaalietuuksiin, kuten sairaus- ja vanhempainpäivärahoihin. Jos toimintasi on jatkuvaa ja työtulosi ylittää YEL-rajan, YEL-vakuutus on pakollinen ja sen ottaminen on järkevää taloudellisen turvan takaamiseksi.
YEL-vakuutus kannattaa huomioida jo oman työn hinnoittelussa, varsinkin jos tulosi kevytyrittäjänä ylittävät YEL-vakuutuksen tulorajan. Näin et joudu taloudellisiin vaikeuksiin yllättävien vakuutuskulujen ilmaantuessa.
Mieti YEL-vakuutusta investointina omaan tulevaisuuteesi. Vaikka maksut voivat tuntua suurilta, ne luovat pohjan turvatulle eläkkeelle ja paremmalle sosiaaliturvalle elämän eri tilanteissa.