Kuinka aloittaa kevytyrittäjänä: Perusasiat selväksi

kuinka-aloittaa-kevytyrittajana-perusasiat

KUINKA ALOITTAA KEVYTYRITTÄJÄNÄ: PERUSASIAT SELVÄKSI

Kevytyrittäjyys on nykypäivänä yhä suositumpi tapa aloittaa oma liiketoiminta ja saada joustavuutta työelämään. Kevytyrittäjänä toimiminen mahdollistaa itsenäisen työskentelyn ilman perinteistä yrittäjänä toimimisen taakkaa, kuten kirjanpitoa, verotusta ja yritysmuodollisuuksia. Jos olet harkinnut kevytyrittäjyyttä ja haluat tietää, miten aloittaa menestyksekkäästi, tämä blogiteksti antaa sinulle käytännön askelmerkit.

 

Idean ja liiketoimintasuunnitelman kehittäminen

Ensimmäinen askel kohti menestyksekästä kevytyrittäjyyttä on idean ja liiketoimintasuunnitelman kehittäminen. Mieti, mitä osaat ja mitä haluaisit tarjota palveluna tai tuotteena. Kartoita kohderyhmäsi ja kilpailutilanne. Selvitä, onko markkinoilla kysyntää ideallasi ja millaisia mahdollisuuksia liiketoiminnallesi on.

 

Rekisteröidy kevytyrittäjäksi

Kun olet päättänyt lähteä kevytyrittäjäksi, sinun tulee rekisteröityä kevytyrittäjäksi valitsemaasi laskutuspalveluun, kuten FlexWork-laskutuspalveluun. Rekisteröityminen ei maksa mitään, jonka jälkeen voit aloittaa laskuttamisen.

 

Sopimusasioiden hoitaminen

Kun olet kevytyrittäjä, on tärkeää hoitaa sopimusasiat kuntoon asiakkaiden kanssa. Laadi selkeä kirjallinen sopimus, jossa määritellään työn laajuus, hinta, maksuehdot ja aikataulu. Sopimuksen avulla vältät mahdolliset epäselvyydet ja varmistat, että molemmat osapuolet ymmärtävät työn vaatimukset. Kevytyrittäjillä kirjallista sopimuspohjaa kutsutaan toimeksiantosopimukseksi ja sen saa maksutta usein suoraan laskutuspalvelusta joko erikseen pyytämällä tai lataamalla sen heidän sivuiltaan valmiina pdf-tiedostona.

 

Hinnoittelu ja laskutus

Kevytyrittäjänä sinun on tärkeää hinnoitella palvelusi tai tuotteesi oikein. Tutki markkinahintoja ja kilpailutilannetta, jotta voit asettaa kilpailukykyisen hinnan. Muista myös ottaa huomioon omat kustannuksesi ja ansaintatavoitteesi. Muista lisätä tai sisällyttää alv:n osuus palvelun hintaan, riippuen siitä, mitä asiakkaan kanssa on sovittu. Yleensä yritysasiakkaille hinta ilmoitetaan ilman alvia, joten laskulla alv lisätään laskutettavaan summaan. Yksityishenkilöille hinta ilmoitetaan yleensä hinta sis. alv. 

Laskutus on olennainen osa kevytyrittäjänä toimimista. Laskuta asiakkaasi sovitun aikataulun mukaisesti ja huolehdi, että laskuissa on kaikki tarvittavat tiedot.

Lue vinkit oman työsi hinnoitteluun blogitekstistämme

 

Sosiaaliturva

Kevytyrittäjät, kuten muutkin työnsuorittajat, työeläkevakuutetaan joko yrittäjän eläkelain (YEL) tai työntekijän eläkelain (TyEL) mukaan (mikäli kevytyrittäjä on myös palkkatöissä). Työeläkevakuuttaminen on lakisääteistä ja sen avulla on oikeutettu ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan.

Sivutoimisen yrittäjän, kevytyrittäjän ja freelancerin täytyy ottaa eläkevakuutus, jos hän saa työstä riittävän paljon tuloja. YEL-vakuuttamisen tuloraja on 8575,45e/v (v.2023).

Työeläkevakuutus ja yrittäjän lakisääteinen eläkevakuutus on avain ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan. Sinulle karttuu työeläkettä ja voit saada sairaus- ja vanhempainpäivärahaa. YEL-vakuutus kerryttää yrittäjälle eläkettä ja siihen pohjautuu yrittäjän muu sosiaaliturva, kuten sairauspäiväraha ja työttömyysturva.

Kun YEL-velvollisuuden kriteerit täyttyvät, kevytyrittäjä vastaa itse YEL:n mukaisen työeläketurvan järjestämisestä itselleen.

Lue lisää kevytyrittäjän sosiaaliturvasta blogitekstistämme.

 

Verot

Kevytyrittäjä ei kuulu alv-rekisteriin, vaan laskuttaa työnsä aina laskutuspalvelun alla, joka on arvonlisäverovelvollinen. Tästä johtuen alarajahuojennusta ei voida hyödyntää. Kevytyrittäjä, joka toimii ilman omaa y-tunnusta laskuttaa työstä myös arvonlisäverot (yleensä alv. 24 %). Laskutuspalvelu tilittää arvonlisäverot Verohallinnolle.

Lue lisää kevytyrittäjän arvonlisäveroista blogitekstistämme.

 

Markkinointi ja asiakashankinta

Menestyvän kevytyrittäjän on osattava markkinoida palveluitaan ja hankkia asiakkaita. Luo näkyvyys sosiaalisessa mediassa, ota käyttöön verkkosivusto ja hyödynnä verkostoitumista. Tarjoa laadukasta palvelua ja pyydä asiakkailtasi suosituksia ja referenssejä.

 

Oma osaaminen ja kehittyminen

Menestyäksesi kevytyrittäjänä on tärkeää panostaa omaan osaamiseesi ja jatkuvasti kehittää taitojasi. Seuraa alan trendejä ja osallistu koulutuksiin ja tapahtumiin, jotka auttavat sinua pysymään ajan tasalla.

Kevytyrittäjyys voi olla hyvä tapa aloittaa oma liiketoiminta ilman suurta taloudellista riskiä. Se vaatii kuitenkin huolellista suunnittelua ja valmistautumista. Idean ja liiketoimintasuunnitelman kehittäminen, rekisteröityminen, sopimusasioiden hoitaminen, hinnoittelu ja laskutus, verotus ja sosiaaliturva, markkinointi ja asiakashankinta sekä oma osaaminen ovat avainasemassa menestyksen saavuttamiseksi kevytyrittäjänä. Muista olla sitkeä ja jatkaa opiskelua ja kehittymistä matkan varrella. Onnea matkaan kohti menestyksekästä kevytyrittäjyyttä!

fi
Scroll to Top