Kevytyrittäjä ja alv selkokielellä

kevytyrittajyys-ja-alv

KEVYTYRITTÄJÄ JA ALV SELKOKIELELLÄ

Kokosimme kaikki kevytyrittäjiltä useimmin kysytyt kysymykset ja vastaukset arvonlisäveroista. Saatat iloita laskua lähettäessä suuresta laskun loppusummasta, mutta kannattaa huomioida, että arvonlisäveron osuus laskulla on vain hetken, eikä sitä makseta palkan mukana. Arvonlisävero kuuluu aina valtiolle. FlexWork-kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse kuitenkaan huolehtia arvonlisäveron tilityksestä, sillä laskutuspalvelu on alv-velvollinen ja huolehtii veron ilmoittamisesta ja maksamisesta puolestasi. Sinun tehtäväksesi jää ainoastaan veron huomioiminen tuotteiden tai palveluiden hinnassa. 

 

Arvonlisävero työn hinnassa

Kevytyrittäjä toimii ilman y-tunnusta, joten hän ei kuulu alv-rekisteriin. Työ laskutetaan kuitenkin aina laskutuspalvelun alla, joka on arvonlisäverovelvollinen. Tästä syystä lähtökohtaisesti kaikkeen työhön on lisättävä arvonlisävero (yleensä 24%). Laskutuspalvelu tilittää arvonlisäverot suoraan Verohallinnolle, eli nämä vähennetään suoraan palkanlaskennassa, eikä niitä makseta kevytyrittäjälle, eikä niiden maksamisesta tarvitse kevytyrittäjänä huolehtia.

 

Lisätäänkö arvonlisävero työn hintaan?

Arvonlisävero on oltava laskutettavassa summassa (poikkeuksia lukuun ottamatta). Se, lisätäänkö vai sisällytetäänkö se laskutettavaan summaan, riippuu ensisijaisesti siitä, mitä asiakkaan kanssa on sovittu. Jos työstä on tehty kirjallinen sopimus, katso ehdot siitä.

Yleisenä käytäntönä on, että yritysasiakkaille ilmoitetaan hinta + alv ja yksityishenkilöille hinta sis. alv:n. Tämä siitä syystä, että yritykset voivat vähentää arvonlisäverot omien myyntiensä sisältämistä arvonlisäveroista, jolloin arvonlisävero ei jää yritykselle maksettavaksi. Yksityishenkilöt taas puolestaan eivät saa arvonlisäveroa vähennettyä ja tämän lisäksi ilmoitettua ja sovittua työn hintaa pidetään lopullisena.

 

Mitä arvonlisäveroa minun tulisi käyttää?

Yleinen arvonlisäverokanta Suomessa on 24 %. Tästä alemmat verokannat ovat 14% ja 10%. Poikkeuksena osa palveluista ja tuotteista kuuluu 0% verokannan piiriin.

14% verokantaan kuuluvat:
 • ravintola-alan palvelut
 • ateriapalveluiden valmistus ja myynti
10% verokantaan kuuluvat:
 • liikuntapalvelut ja liikunnanohjaus
 • taide-esineiden myynti
0% verokantaan kuuluvat:
 • jotkin rakennusalan työt (kuuluvat yleensä käänteisen arvonlisäveron piiriin, jolloin voit valita laskulle erillisen käänteisen arvonlisäveron, jolloin arvonlisäverovelvollinen on laskutettava yritys)
 • tietyt esiintymispalkkiot
 • tekijänoikeudet
 • arvonlisäverottomien vesialusten myynti, vuokraus ja rahtaus sekä näihin aluksiin kohdistuvat työsuoritukset
 • varastointimenettelyihin liittyvä veroton myynti
 • vienti EU-alueen ulkopuolelle
 • tavaran myynti EU-maihin arvonlisäverovelvollisille ostajille (ohje alv EU-tavarakaupassa)
 • muut kansainväliseen kauppaan liittyvät tavaroiden ja palvelujen myynnit, esim. veroton myynti diplomaateille ja kansainvälisille järjestöille.

Omalta yritysasiakkaalta kannattaa varmistaa aina lähetettävän laskun verokanta.

 

Voinko kevytyrittäjänä hyödyntää alarajahuojennusta?

Olet ehkä kuullut alarajahuojennuksesta tai siitä, että veroja ei tarvitse maksaa, jos toiminta on pientä. Tämä on mahdollista vain oman y-tunnuksen kautta laskuttaville pienyrittäjille, jotka laskuttavat alle 15000e/v. Kevytyrittäjä laskuttaa laskutuspalvelun kautta, jonka liikevaihto on yli 15000e/v ja siksi laskutus on aina arvonlisäverovelvollista.

 

Tuleeko kevytyrittäjälle muuta verotusta?

Laskun arvonlisäverojen  lisäksi kevytyrittäjän palkasta vähennetään henkilökohtainen ennakonpidätys. Tämä vähennetään verokortin mukaisesti, joten tarvitsemme verokorttisi ennen laskuttamisen aloittamista.

 

Onko kevytyrittäjällä tulorajaa?

Laskuttamisen kannalta ei ole mitään laskutusrajaa, sillä alv-velvollisuuden kannalta mitään ylä- tai alarajaa ei ole, kun laskutus tapahtuu kevytyrittäjänä laskutuspalvelun kautta.

On kuitenkin hyvä huomioida YEL-vakuttamisen tuloraja, joka on 8575,45e/v (v.2023). Tämä tarkoittaa, että tarvitset YEL-vakuutuksen, jos laskutusmääräsi kasvaa tämän rajan yli vuosikohtaisesti.

Verokortin tuloraja voi tulla vastaan vuoden aikana, kuten palkkatöissä. Tätä kannattaa seurata, varsinkin jos olet alkanut tekemään töitä kevytyrittäjänä palkkatöiden ohella. Mikäli verokortin mukainen tuloraja ylittyy, menee tulorajan ylimenevästä osuudesta lisäprosentin mukainen osuus Verohallinnolle. Verokortin ja tulorajan saat päivitettyä OmaVerosta, jonka jälkeen voit päivittää uuden verokortin laskutuspalveluun.

 

Mikäli etsit laskutuspalvelua, jossa veroasiasi hoidetaan varmasti oikein ja saat vastauksia avoimiin kysymyksiisi, rekisteröidy FlexWork-laskutuspalvelun käyttäjäksi. Se on ilmaista ja saat käyttöösi Suomen laajimman keikkatarjonnan.

 

fi
Scroll to Top