Kevytyrittäjyyden hyvät ja huonot puolet

sopisiko-kevytyrittajyys-minulle

Kevytyrittäjyys on viime vuosina kasvattanut suosiotaan yrittäjyyden muotona ja kevytyrittäjiä onkin tänä päivänä eri lähteiden mukaan jo lähes 200 000. Eikä ihme, sillä se tarjoaa joustavan ja helpon tavan aloittaa oma liiketoiminta ilman sen suurempia sitoumuksia ja hallinnollista taakkaa. Kevytyrittäjää voi toimia freelancerina tai pienyrittäjänä ilman oman yrityksen perustamista. Vaikka kevytyrittäjyys voi tarjota monia etuja, siinä on myös haittoja, josta johtuen se ei sovellu aina kaikille. Tässä blogitekstissä tarkastellaan siis kevytyrittäjyyden hyviä ja huonoja puolia.

Hyvät puolet kevytyrittäjyydessä

Aloittaminen ja lopettaminen on helppoa: Aloitat kevytyrittäjänä rekisteröitymällä laskutuspalvelun käyttäjäksi. Tämä vie sinulta vain muutaman minuutin aikaa, eikä maksa mitään. Ei sitoutumista tai taloudellisia riskejä, lopetat koska tahansa poistamalla käyttäjätilin.

Helppo laskutus: Kevytyrittäjänä voit käyttää laskutuspalvelua, kuten FlexWork-laskutuspalvelua, joka hoitaa puolestasi laskutuksen ja maksujen käsittelyn. Sinun tarvitsee vain lähettää laskut palvelun kautta, ja he hoitavat loput, mukaan lukien verojen maksamisen.

Joustavuus: Kevytyrittäjänä voit työskennellä omien aikataulujesi mukaan ja valita projekteja, jotka kiinnostavat sinua eniten. Sinulla on mahdollisuus mukauttaa työntekoa omiin tarpeisiisi ja henkilökohtaiseen elämään.

Vähäinen hallinnollinen taakka: Kevytyrittäjäksi ryhtyminen on helppoa ja nopeaa. Sinun ei tarvitse perustaa omaa yritystä, mikä tarkoittaa, että vältät monimutkaisen byrokratian ja liiketoiminnan hallintaan liittyvät tehtävät, kuten kirjanpidon ja verotuksen.

Pieni riski: Kevytyrittäjyydessä sinun ei tarvitse ottaa suuria taloudellisia riskejä. Voit aloittaa liiketoiminnan ilman merkittäviä sijoituksia tai pitkäaikaisia sitoumuksia. Jos yritystoiminta ei suju odotetulla tavalla, voit helposti lopettaa kevytyrittäjänä toimimisen. Kevytyrittäjyys toimii myös mahdollisena ponnahduslautana yrittäjyyteen, jos toiminta kasvaa riittävästi.

Ei juoksevia kuluja: Kevytyrittäjänä maksat laskutuspalvelun käytöstä vasta sitten, kun laskutat työstäsi. Palvelumaksu vähennetään palkanmaksun yhteydessä suoraan palkastasi, joten erillistä laskua ei tule.

Löydät uusia keikkoja ja toimeksiantoja: Toimiessasi kevytyrittäjänä FlexWorkin kautta, saat käyttöösi myös työnvälitysalustan, jossa voit hakea avoimia toimeksiantoja ja keikkoja. Tämän avulla kasvatat asiakaskuntaasi ja liikevaihtoasi.

Huonot puolet kevytyrittäjyydessä

Rajoitettu liiketoiminnan kehittäminen: Kevytyrittäjänä et voi laajentaa liiketoimintaasi samalla tavalla kuin oman yrityksen perustanut yrittäjä. Sinulla ei ole mahdollisuutta palkata työntekijöitä tai rakentaa suurempaa organisaatiota. Tämä voi rajoittaa kasvumahdollisuuksia pitkällä aikavälillä.

Vastuu tehdystä työstä: Kevytyrittäjänä olet henkilökohtaisesti vastuussa kaikista liiketoimintaan liittyvistä velvoitteista. Jos jotain menee pieleen, olet vastuussa korjaamisesta ja mahdollisista seuraamuksista. Moni laskutuspalvelu tarjoaa tähän kuitenkin tapaturma- ja vastuuvakuutukset, jotka kattavat vahingot asiakkaallesi sekä tapaturman sattuessa itsellesi.

Kevytyrittäjän on hankittava mahdollisesti YEL-vakuutus: Jos YEL-vakuutusta ei ole, eikä kevytyrittäjä ole palkkatyössä, ei hän kuulu sosiaaliturvan piiriin. YEL-vakuutus on hankittava viimeistään kuuden kuukauden kuluessa, kun sen kriteerit täyttyvät. YEL-vakuutus ei vaikuta siis ainoastaan työkyvyttömyys- vanhuus- tai perhe-eläkkeen karttumiseen, vaan myös sairauspäivärahaan, vanhempainetuuksiin ja työttömyysturvaan.

Epäsäännölliset tulot: Kevytyrittäjyydessä tulot voivat vaihdella kuukausittain. Sinun on varauduttava epäsäännölliseen tulovirtaan ja osattava hallita talouttasi tehokkaasti. Tämä voi aiheuttaa haasteita taloudellisen vakauden ylläpitämisessä.

Kevytyrittäjyys ei sovi kaikille aloille: Se sopii pääasiassa palveluiden ja omien työsuoritteiden myyntiin. Tuotteiden, kuten käsitöiden myynti on mahdollista, jos valmistat tuotteet asiakkaiden tilausten pohjalta. Tavarankauppa, verkkokauppaliiketoiminta ja monet luvanvaraiset toimialat eivät yleensä sovellu kevytyrittäjille.

Osa veroeduista jää hyödyntämättä: Kevytyrittäjä ei ole samalla tavalla oikeutettu alarajahuojennukseen, yrittäjävähennyksiin ja alv-vähennyksiin, kuten esimerkiksi y-tunnuksella toimiva elinkeinoharjoittaja.

Et voi saada starttirahaa: Ilman y-tunnusta toimiessasi, et voi saada starttirahaa. Tämä ei kuitenkaan ole este starttirahan hakemiselle myöhemmin, mikäli haluat siirtyä yrittäjäksi.

On tärkeää huomioida, että kevytyrittäjyys ei sovi kaikille. Se voi olla hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat kokeilla yrittäjyyttä vähäisellä riskillä ja hallinnollisella taakalla. Kevytyrittäjyys voi tarjota joustavuutta ja mahdollisuuden työskennellä oman intohimosi parissa. Kuitenkin, jos tavoitteenasi on rakentaa pitkäaikainen ja laajamittainen liiketoiminta, saatat hyötyä enemmän perinteisestä yrityksen perustamisesta.

Ennen kevytyrittäjäksi ryhtymistä on tärkeää tehdä huolellinen selvitys omista tarpeista, tavoitteista ja riskeistä. Pohdinnan avulla voit arvioida, onko kevytyrittäjyys sinulle sopiva vaihtoehto vai tulisiko sinun harkita muita yrittäjyyden muotoja.

fi
Scroll to Top